Junid Six 
(1984 – 1992)

Junid Six is een voortzetting van Foi Foi. Wanneer in 1984 zangeres Rianne Elsinghorst vertrekt staan de 3 Meddorockers voor de keus: stoppen of doorgaan met een nieuwe vocalist(e). Voor het laatste wordt gekozen en ze vragen Nighthawk-frontman Sieb Geurink. Deze ziet het als een nieuwe uitdaging en zegt daarom zijn medewerking graag toe. Manager Jan Bomers krijgt het in zijn enthousiasme voor elkaar ook mij (ex-Suspender) en Bert Tolkamp (ex- Planet Wave) voor de band te strikken. Op dat moment musciseren Bert en ik in de gelegenheidsformatie Hihatt. Voor gitarist Bert Tolkamp is het een prima gelegenheid zich voor de afwisseling eens te bekwamen op de toetsen. Medio september 1984 is Junid Six in Winterswijk een feit.

Ook de muziekstijl ondervindt een metamorfose: hoonderhokska maakt plaats voor swingende pop-blues gitaarrock met een vleugje soul en regga. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit covers van o.a. Huey Lewis & the News, ZZ Top, Steely Dan, Peter Frampton, Vitesse, Plant en Cake. Daarnaast wordt er in de oefenruimte -een voormalig kippenhok van de familie Sellinknabij het centrum van Meddo ook hard gewerkt aan het uitwerken van eigen nummers. Meestal uit de pen van Bert Tolkamp. Het allereerste optreden vindt plaats op 1e pinksterdag 1985 in de Cha Cha Bar op het Weurden. Op dat moment gerund door de uitbater(s) Arie en Els Jumelet.

In de loop der jaren is er veel opgetreden in o.a. Eucalypta, Moustache, Trompetty, Spiekerman in Meddo. Maar ook buiten Winterswijk zoals in Vreden, Doetinchem, Halle, IJzervoorde en AaltenVerantwoordelijk voor de boekingen waren Jan Bomers (1984-1987), Ine Bolk (1987-1988) en boekingskantoor Teamwork van Marcel Elsinghorst en Willem Tiemens (1988 t/m 1992).

In september 1985 worden er 2 nummers (1 cover en 1 eigen nummer) als demo opgenomen in de Beverly Beat Studio (tijdelijk gehuisvest in de Brinkheurne).

Bert Tolkamp is begin 1986 wegens andere muzikale activiteiten (o.a beroeps amusementsorkest Alpha) genoodzaakt de band te verlaten. (Als freelance toetsenman zal hij in de loop der jaren nog enkele keren meespelen). Zijn opvolger wordt Henk Graven uit Aalten. Twee achtergrondzangeressenHelen te Morsche en Ans Tolkamp (zus van… ) komen in het najaar van 1987 de band versterken. De muziekstijl neigt meer de funky-soul kant op te gaan.

In november 1988 wordt Bert Heideman vervangen door ex-Navajo drummer Felix Amahorseija. Echter de grote bezettingswisseling vindt plaats in januari 1990. Marcel Elsinghorst stopt om zich volledig op zijn kroeg (Trompetty) te gaan richten. Joop Taihuttu verlaat de band om in de beroepsband Reflex (met o.a Bert Tolkamp) te gaan spelen. Zijn opvolger wordt de uit Aalten afkomstige bassist Hans Haket. Henk Graven wordt enkele maanden vervangen door jazz pianist/conservatorium student Lucien Oppier. Uiteindelijk wordt de laatste toetsenist van Junid Six “Europees kampioen orgel spelen” Patrick Peters (zomer 1990). In deze periode wordt Helen van de Heuvel vervangen door de achtereenvolgende zangeressen Judith Bouwman, Jolanda Wolterink, Ellen Cuppers en Ellen Rutjes. Discotheek Moustache is inmiddels de oefenruimte van de band geworden. Er wordt nog wel serieus gerepeteerd maar de “drive” is eruit.


Junid
Six, acht jaar in diverse samenstellingen in touw, geeft op zaterdagavond 2 mei 1992 een reunie– en slotshow in de muziekkroeg van Winterswijk, Trompetty. Om 2 uur ’s nachts klinkt het slotakkoord en hiermee valt het doek voor zowel de band alsmede het muziekcafe.

(bron : Stichting PAL)