Heart and Soul 
(1994 – 2000)

In de jaren ‘90 heerst er een soort jaren ‘60 soulrevival koorts in Nederland. Bands met blazerssecties die louter onvervalste soulklassiekers in hun repertoire opnemen schieten als paddestoelen uit de grond. De passages I feeeel good, tada dadadada da, I knew that I would now, of I’m a Sooooooul Man pada pada pada pada gelden als een bron van inspiratie en zijn een must voor iedere soulformatie.

Anno 1994 is Winterswijk ook rijp voor muziek met een ‘heart and soul’. Wanneer de band Honeymoon in Beirut er in 1994 de brui aan geeft, gaan Felix, Thijs en ik (drie voormalige Honeymooners) samen met oudgediende Siep Geurink onder de naam Heart & Soul een andere muzikale koers varen. Siep, na een sabbatical year weer terug aan het muziekfront, weet min of meer tegelijkertijd Edwin Konings en René Jansen warm te krijgen voor onvervalste soulmuziek.

Het eerste optreden van de soulband vindt plaats op 30 december 1994 in discotheek annex oefenlocatie Moustache. Met de komst van Hennie Dibbets in 1995 is de blazerssectie van de band (‘The Hotlip Horns’) compleet.

In 1997 komt de band met de cd ‘How Sweet It Is’ op de proppen. Het schijfje bevat een dwarsdoorsnede van het (klassieke) soulrepertoire, dat geënt is op de muziek van grootheden als Otis Redding, Wilson Pickett, Sam & Dave en Delbert McClinton. De in eigen beheer uitgebrachte cd wordt in de Beverly Beat Studio(s) opgenomen, met Marcel Kramer en bandlid Thijs Brinks achter de knoppen. Zangeres Judith Bouwman fungeert bij de opnames als backing vocalist(e). De cd wordt op 13 december 1997 gepresenteerd in Café De Sprong.

Een mijlpaal in het bestaan van de band is het optreden tijdens het eerste Nacht van Oranje concert op de vooravond van koninginnedag 1998, in een volledig uitverkochte Storm. De band speelt er samen met de Haagse sixtiesband de Clarks, met Mariska Veres (ex-Shocking Blue) als gastvocaliste.

Heart & Soul is regelmatig te gast in Moustache, met als een van de hoogtepunten een optreden waarbij de zangeressen Judith Bouwman en Jessica Hendriks (achtergrondzangeres van Marco Borsato) als gastvocalisten van de partij zijn.

In januari 1999 verlaten Felix en Edwin de band. Zij worden vervangen door Twan de Groot en Klaas Jan Kos, nadat in eerste instantie Wim Wevers de honneurs heeft waargenomen. Siep en ik besluiten een jaar later de band te verlaten.

De overgebleven bandleden rekruteren nog wel een aantal nieuwe muzikanten, maar wanneer het inwerken van (telkens) nieuwe mensen moeizaam blijkt te verlopen, komt de klad erin en gaat de band uiteindelijk ter ziele.

(bron : Stichting PAL)

Op 14 februari 2010 vond Wenters Live! plaats. Naar aanleiding van het boek Popmuziek in Winterswijk * Een greep uit 50 jaar pophistorie traden tussen 11 en 23 uur meer dan 30 bands op in Schouwburg de Storm in Winterswijk. Onderstaande Youtube filmpjes geven een impressie van het optreden van  Heart and Soul (met zangeressen Helen en Ans uit de Junid Six periode) op die dag.